Live fra Tarmen

Mandag d. 16. februar sluger jeg en kamerapille.
Den vil tage et billede af mit indre hvert andet sekund hele vejen ned gennem min krop. Billederne kan ses på en skærm live.
Det er voldsomt smart og ekstremt fascinerende, at man kan det.
Omkring en halv time senere vil jeg få foretaget en såkaldt gastroskopi. Det er et kamera, som i mit tilfælde bliver ført gennem næsen på mig, inden det ender nede i mavesækken på mig.

Her vil lægen forsøge at finde kamerapillen, og lykkes det, vil der altså være to kameraer, der filmer dybt inde i min krop på samme tid.
Igen må jeg sige, at jeg finder det yderst fascinerende, at teknologien kan det.
Mens alt det her sker, vil det blive sendt live på DR3, og det vil – mig bekendt – være den første direkte to kameraproduktion direkte fra en menneskekrop.
Programmet hedder Live fra Tarmen, og det gør det, fordi min kollega Emil Thorup kommer til at ligge ved siden af mig og få stoppet et kamera direkte op i røvhullet, som vil filme direkte fra – ja, tarmen.
Udover kameraerne, der skal i diverse kropsåbninger, har vi fået taget et hav af blodprøver og tests, der alle sammen vil give os svar på en række spørgsmål om os selv. Men det hele store spørgsmål, der skal svares på lige nu er naturligvis, hvorfor helvede vi gør det. For der er en mening med det.

Det er ikke udelukkende for at lave “Se hvad vi kan og tør-tv”
Programmet vil vise, hvor meget lægevidenskaben er i stand til at finde ud af og tage fat i dilemmaet om, hvor meget vi rent faktisk har lyst til at vide om os selv.
Har man lyst til at få en udløbsdato? Vil man overhovedet vide, hvilke sygdomme man er disponeret for at få? Det er interessant.
Jeg har – som mange mænd – en ide om at lægen ikke er en, jeg behøver besøge.
Tiden læger alle sår, så der er ingen grund til at jeg belemrer ham med mine problemer. Jeg har kun været ved lægen en håndfuld gange i løbet af mit liv – og kun når der har været synlige skavanker, såsom en fx en tømmerlus på pungen. Så for mig har det været godt at blive hevet op med nakkehårene og blive slæbt til læge for at få et gennemtjek. Det burde alle gøre.

Hvad de finder i kroppen på mig – hvad end jeg måtte fejle eller komme til at fejle – må vi se på mandag.
Jeg håber, det viser sig, at jeg er en rask ung mand, og jeg håber, du vil se med.

kh
Thomas
@thomasgaardsvig