Debatinterview med Claes Theilgaard og Karoline Haarder.

Løftebrud, i ledtog med fjenden og en ond drøm. Det har ikke just været de pæne superlativer, som især Jakob Ellemann-Jensen og Venstre er blevet mødt med efter de selv har meldt sig tæt på en regering og særlig, at de har droppet kravet om en uvildig advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i Minksagen.

Men hvad betyder det, at det største blå parti vælger at gå med i en Socialdemokratisk ledet regering? Venstre, som endda kalder sig Danmarks liberale parti.
Det tager vi temperaturen på i et stort debatinterview med 2 liberale unge profiler, nemlig Claes Theilgaard og Karoline Haarder.

Er det et skridt tilbage for det liberale Danmark, hvis Socialdemokratiet og Venstre går i regering sammen? Muligheden for en blå regering var jo aldrig tæt på i denne omgang?

Karoline: “Altså lad mig lige starte med at sige, at det her i høj grad handler om følelser overfor logik, for mit vedkommende. Danmark står overfor både økonomiske og sikkerhedspolitiske kriser, så jeg forstår godt Ellemanns ambition om det brede samarbejde. Det ændrer dog ikke på, at jeg mener at det på ingen måde er den rigtige tilgang.

Det liberale Danmark bløder. På en øde og forladt slagmark famler den sidste soldat, Ellemann rundt i blinde og prøver desperat at få en lille, blå blomst til at vokse frem i det røde flammehav.

"....det her i høj grad handler om følelser overfor logik, for mit vedkommende"

Karoline fortsætter: “Svaret på dit spørgsmål er allerede givet i formuleringen af spørgsmålet; – det liberale Danmark har intet at gøre med en regeringsdannelse der involverer Socialdemokratiet. Punktum. Det er ikke bare en tilbagegang, det er en falliterklæring.

Men grunden til at Venstre er villige til at sætte det liberale Danmark tilbage, bunder i mange ting: Kortsigtet kan man godt forstå logikken. DI og DE siger det også – både Brian Mikkelsen og Lars Sandahl: Vi har brug for en reformvenlig midter-regering. Vi står på kanten til en kæmpe økonomisk og sikkerhedspolitisk krise.

Jeg er enig i at de her tider kræver samling – og politisk velvilje til samarbejde. Men det behøver ikke at betyde, at V og S skal gå i regering sammen. Det er muligt at samarbejde om reformer og om forsvarlig økonomisk- og sikkerhedspolitik, uden at indgå i regering.

En regering betyder at der reelt ikke findes en opposition til Mette Frederiksen og socialdemokratiet – og det er for mig at se et stort, stort problem.”

OM //

Karoline Haarder studerer statskundskab på Københavns Universitet. Hun var indtil i går, medlem af Venstre. Derudover er hun næstformand i Konservative Studerende på KU, hvor hun kæmper for forsknings-, tanke- og ytringsfrihed på universiteterne. Derudover er Karoline at finde i diverse debatspalter, hvor hun slår slag for liberale værdier og politik.

 

 

Claes Theilgaard studerer og arbejder med kommunikation. Derudover skriver han klummer hos Altinget og Kontrast, og medvirker ofte i diverse andre medier som liberal debattør. Han har også tidligere været chefredaktør på de liberale medier Indblik og 180Grader, ligesom han har været engageret i en række forskellige politiske foreninger.

Samme spørgsmål til dig Claes. Er du enig med Karoline, at det vil være et tilbageskridt for det liberale? 

Claes: “Ja, selvfølgelig vil det være et tilbageskridt for det liberale Danmark. Går Venstre i regering med Socialdemokratiet, vil partiet fuldende den ærgerlige udvikling, som partiet har været i hele min levetid, hvor man har ladet sig styre af Hjort-doktrinen og som konsekvens af denne har indrettet sig efter Socialdemokratiet og dermed gennem årene de facto er blevet et mere og mere socialdemokratisk parti.

I den foregående valgperiode og den nyligt overståede valgkamp var Venstre – vurderet på politik og ikke på retorik – så tæt på Socialdemokratiet, at de to partier næsten lige så godt kan smelte sammen i en regering. 

Men det er unægteligt trist, at Venstre, “Danmarks Liberale Parti” på den måde har glemt sine liberale rødder. Jeg ville ønske, at man erkendte, at strategien med at nærme sig Socialdemokratiet hele tiden har været et fejlskud, og at man i stedet brugte de næste år på at sætte en reel, liberal retning for Danmark. Du ændrer ikke Danmark ved at løbe i haserne på andre, men derimod ved at definere dit eget projekt og argumentere konsistent og dygtigt for dette i løbet af mange år.

Og når det så er sagt, så bør man huske på, at vi faktisk var tæt på en blå valgsejr – i hvert fald hvis man indregner Moderaterne. Valg er jo som regel ret tætte i Danmark, og havde de blå partier været dygtigere, skarpere og mere idérige, er det slet ikke umuligt, at vi havde fået en blå statsminister. Det tydede jo faktisk på en blå valgsejr i tiden op til valgkampen, men imponerende nok fik man smidt sit forspring på gulvet.

Jeg frygter, at Venstre nu igen – ligesom efter Uffe Ellemann-Jensens snævre valgnederlag i 1998 på en i øvrigt meget liberal platform – drager den forkerte konklusion på baggrund af det snævre valgnederlag, som de blå partier har lidt. 

Som konsekvens af valgnederlaget i 1998 fik vi Hjort-doktrinen, og som konsekvens af valgnederlaget i 2022 risikerer vi nu at få en SV-regering. Begge dele er gift for den liberale sag og dermed for Danmarks ve og vel.”

Karoline Haarder

 

Men Enhedslisten raser, og SF har trukket sig fra regeringsforhandlingerne. Med dine briller, så burde det være en sejr allerede?

Karoline: “I en hvilken som helst anden situation havde svaret været ja – det er altid en god ting, hvis Ø og SF ikke er glade, men det er lidt anderledes her. 

SF er gået – og enhedslisten raser – fordi Frederiksen nærmer sig Venstre mere og mere. Det er ikke i sig selv en dårlig ting, for det betyder at hun er villig til at føre den politik, som er nødvendig for at sikre at Danmark kommer til at klare sig godt igennem de kriser, vi som land står overfor. 

Så politikken er god. Det brede samarbejde er godt. Ifølge rygterne taler vi jo om en blå, for ikke at sige mørkeblå politik; blandt andet en højere topskattegrænse og en lavere selskabsskat. Det er jo virkelig fornuftig politik, det er jeg slet ikke blind for – og det vil være godt for Danmark, økonomisk. Men for Venstre som parti, er det den sikre død.”

Claes: “Haha, jo, det kunne man argumentere for. Men det er nu ikke prisen værd set med mine briller.”

Hvad tror du, det vil betyde for Venstre på langt sigt, hvis man vælger at gå i regering?

Karoline: “Jamen som nævnt tidligere så betyder det at Venstre gambler med sin eksistensberettigelse – hvem er vi? Hvad kæmper vi for? Hvordan er vi alternativet til Socialdemokraterne, når vi sidder i regering med dem?

Venstre ender som et udvandet projekt, som ingen ægte liberale kan se sig selv i. Personligt kommer jeg til at have meget, meget svært ved at se mig selv fortsætte som medlem af Venstre, hvis de går i regering.”

"Venstre ender som et udvandet projekt, som ingen ægte liberale kan se sig selv i.."

Claes: “Jeg tror, at det vil reducere Venstre til et teknokratisk, idéforladt parti, der i substansen ikke tilbyder meget andet end en lightudgave af Socialdemokratiets politik, men blot mener, at de er lidt mere økonomisk ansvarlige og som så i øvrigt på udvalgte områder ynder at tale om lidt mere frihed til borgeren. 

Man kunne lidt frækt sige, at det selvfølgelig ikke er langt fra, hvad Venstre er i dag, men et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet vil cementere denne udvikling, da det vil betyde, at man fuldstændigt forbigår en ellers gylden mulighed for at genstarte partiet, der i mange år har været inde i en helt skæv udvikling.

Spørgsmålet for Venstre vil så være, om der i længden er stemmer i at være et parti af en sådan art, som jeg her beskriver. Det bliver interessant at se.

Samtidig frygter jeg, at Venstre risikerer at gentage det fejltrin, som Dansk Folkeparti for få år tilbage begik, da daværende formand Kristian Thulesen Dahl blåstemplede Socialdemokratiet og åbnede for at samarbejde med dem. Dermed sendte Dansk Folkeparti et signal til deres vælgere, om at man også kunne få DF-politik ved at stemme på Socialdemokratiet, og det har siden kostet partiet dyrt.

Hvis Venstre efter en valgperiode og valgkamp med hård, berettiget kritik af Mette Frederiksen for såvel magtfuldkommenhed som økonomisk uansvarlighed blåstempler hende og Socialdemokratiet, sender de et signal til deres vælgere om, at forskellene mellem Venstre og Socialdemokratiet ikke er så store igen. Det kan ende med at koste dem vælgere.

Onde tunger vil sige, at det er “ministerbilerne” der trækker, og for nogen i Folketingsgruppen i Venstre er det måske sidste udkald. Abonnerer du på den mening?

Claes: “I dette tilfælde tror jeg desværre, at de onde tunger har ret.”

Karoline: “Jamen det er klart at det er en faktor. Jeg ved godt at det er lidt hårdt sat op, men det er jo også helt tydeligt, hvis man kigger på alderen på dem, der er for en SV-regering og de, der er imod. Mange af dem, der er for, er også de samme som står til at sætte sig direkte ind på højre bagsæde i en Audi A6. 

De unge profiler i Venstre og Venstres Ungdom er dybt bekymrede for en SV-regering. For de ved, at det bliver døden for det parti, som de hver dag kæmper for. Et parti som de ser sig selv i, i mange år endnu. Og som den ældre generation af Venstre kører fuldstændig i sænk nu.”

Claes Theilgaard

Hvis du kigger i spåkuglen. Hvor står Venstre så efter den her valgperiode? 

Karoline: “Det kommer an på hvor modig Ellemann er. 

Han er blevet kaldt modig af Lars Sandahl for at afsøge en regering hen over midten – det er jeg dybt uenig i. 

Hvis Ellemann skal være modig, så skal han gå fra de forhandlinger og være blå bloks leder. Det kræver mod at samle blå blok. Det kræver tid og tillid til, at partierne sammen kan finde et fælles fodfæste og en vision for Danmark – som stikker dybere og vækker et liberalt håb, som ikke bare handler om ”mere frihed”.

Så vær modig, Jakob. Vi er mange unge liberale, der står lige bag dig.”

Claes: “Det er selvfølgelig svært at spå om fremtiden, men jeg vil tro, at Venstre kommer til at stå tilbage som et decimeret parti med en flosset troværdighed, der har svigtet sit eget idégrundlag. Der kommer til at vente et stort genopbygningsarbejde forude, hvis partiet vil tilbage til tidligere tiders storhed i rollen som leder af det borgerligt-liberale Danmark.”


Tilmeld gratis

Continued….

Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev her.
En ugentlig opdatering om kultur, branding, iværksætteri & inspiration.