Det er DIT kryds – sæt det!

Jeg husker tydeligt fra min barndom, når der var valg. Jeg var med min mor og far nede på den lokale skole for at stemme, og jeg fik lov til at komme med ind i den forjættede stemmeboks, bag det hemmelige forhæng. Nogen gange fik jeg ligefrem lov til at sætte krydset med den tykke blyant, der hang og dinglede fra stemmepulten i en tyk snor. Jeg forstod ikke helt, hvad det gik ud på, men jeg kunne godt fornemme, at det var en særlig dag og en helt særlig handling. Det var spændende at putte den lange stemmeseddel ned i sprækken på stemmeurnen. Og min mor og far fortalte, at det var en demokratiets festdag. Om aftenen var vi alle samlet til valgaften foran tv’et, med kage og kaffe og sodavand.

Sådan en helt særlig festdag nærmer sig nu, der er nemlig kommunalvalg i Danmark den 19. november. Men desværre er der rigtig mange – også unge – der ikke bruger deres stemmeret. Og det er brandærgerligt. For alle stemmer tæller – også DIN.  Ved kommunalvalget i 2009 havde vi den laveste valgdeltagelse i 35 år. I København var den helt nede på 54,4 procent, og mindre end hver anden ung mellem 18-24 år satte deres kryds! Når kun godt halvdelen af alle stemmeberettede københavnere forlader sofaen og gør deres stemme gældende, er det ikke godt nok. Det er alt, alt for få. Og det undrer mig, for det er ikke hvad som helst, vi stemmer om. Det er vores hverdag, vores liv og vores by, der er på menuen.

Hvordan skal byen udvikle sig? Hvad skal alle skattekronerne bruges på? Skal vi bygge nye, lækre idrætsfaciliteter, skal der være flere og bedre cykelstier? Hvor mange penge skal der bruges på vuggestuen, hvor dit barn går? Skal vi støtte byens festivaler, skal vi have flere billige ungdomsboliger? Skal skatten sættes op eller ned? Kommunalpolitikerne træffer mange beslutninger, som nemt kan have direkte indflydelse på netop din hverdag. Derfor er det også dig, der skal vælge, hvem der skal bestemme.

Og derfor skal du ind i stemmeboksen, bag det hemmelige forhæng, og sætte dit kryds – lige netop dér, hvor du mener og tror på, det gør mest gavn. Vi skal stemme på det parti eller den politiker, som vi mener, kan gøre en forskel, for os og for vores by.

Det er altid nemt at brokke sig, og det er ingen sag at klage over, at pengene bruges forkert i kommunen. Men hvis du bliver hjemme på sofaen i stedet for at stemme, så kan du altså ikke komme bagefter og bebrejde andre end dig selv.

Så se at kom af sted (og tag alle vennerne med), og få sat DIT kryds. For det tæller – det er DIN mening. Og så kan du nemlig tillade dig at brokke dig, næste gang du synes, politikerne træffer forkerte eller åndssvage beslutninger inde på rådhuset.

Vi ses den 19. november! God valgdag til alle.

//Pia Allerslev