Samtale med Claus Steinlein, CEO, FC Midtjylland

Du møder ham altid smilende, åben og klar på en god snak. Men man skal ikke tage fejl af det store smil. Bag det ligger et stort stykke arbejde, som forlængst har skrevet sig ind i fodboldhistoriebøgerne. Det stod ikke skrevet i “sol” og måner”, at de skulle kæmpe en hård og tæt kamp med F.C København om den absolutte magt i dansk fodbold. Det er sandheden nu, og i den kommende weekend skal mødes de i en udsolgt PARKEN i København.

I dag kan du møde Claus Steinlein på dontt.dk

Facts om Steinlein:

49 år
Født på Bornholm
Tidligere fodboldspiller i både AAB, AGF og Ikast.
Sportsdirektør i FC Midtjylland fra 2012-2017
Siden 2017 har han været Adm. direktør

Claus, hvis vi ser på det historiske. Hvad er det, at FC Midtjyllands fundament er bygget på?
“Hvis vi trækker det helt tilbage, så skal man tænke på at for 150 år siden, var der ikke nogen byer i vores region. Den måde, man fik opdyrket heden på, var en person, der hed Dalgas.  Han skabte et fællesskab med hårdt arbejde, at man er tvunget til at tænke anderledes og finde nye måder at gøre tingene på. Så hårdt arbejde og innovation er alle virksomheder i vores region bygget på. Det er FC Midtjylland også.”

Jyder er kendt for deres beskedenhed. Udefra set, så er den smidt i FC Midtjylland. Allerede da fusionen stod klar, lød det fra klublegenden Steen Hessel : “At I var trætte af middelmådighed”. Er det bevidst?
“Man skal huske på, at vi har en masse store virksomheder her i regionen. Vi har den største i Bestseller, for bare at tage et eksempel. Det er jo ikke nogen, der går og råber op. Det er noget af det, som vi har tilført regionen. Vi er stolte over dem, vi har store ambitioner og tør sige dem højt. Det er noget, som FC Midtjylland har tilført regionen. Vi tør at drømme stort og drømme højt. Det er en stor del af regionens nye fortælling.”

Er I med tiden blevet klogere på jeres værdier?
“Det er der ingen tvivl om. Man kan sige, at vi har lavet en “fond” af de bedste ting fra FC Midtjylland. Der har vi fundet ud af, at vi er gode til talentudvikling, at få det bedste ud af mennesker både på og udenfor banen. Vi tør give folk chancen, og lade dem vokse med ansvar. Det har vi set med vores trænere, og jeg selv er også et godt bevis på det. Vi tror meget på kontinuitet og det at passe på hinanden. Da vi så fik Matthew ind som ejer i 2014, blev vi tilført brugen af “Big data”. Det var jo helt nyt dengang, og noget som vi virkelig har arbejdet med at få integreret i vores organisation.”


Fra merchandise sælger til CEO i FC Midtjylland. I denne artikel fortæller Claus Steinlein om intern rekruttering i FC Midtjylland. Læs her.


Du nævner selv Matthew Benham. Hvor meget har det betydet, at en “lokal” som Rasmus Ankersen var en del af den pakke?
“Jamen, det er jo en lang historie. I sin tid ansatte jeg faktisk Rasmus på vores akademi . Han var U-19 træner, da han var 21 år. Rasmus har altid været moden af sin alder, og er bare sindssyg dygtig. Så derfor har han altid fyldt en del i FC Midtjylland, og vi har altid holdt kontakten tæt. I årene inden havde vi snakke sammen om, at vi godt kunne tænke os at få en ejer, der tænkte innovativt. At Rasmus så ringer til mig på det mest belejlige tidspunkt nogensinde, og siger “Jeg har en, der vil købe FC Midtjylland.” Det var Matthew.” (Den historie fortæller Rasmus om her i et tidligere interview på dontt.dk)


Du kan læse alt om FC Midtjyllands “Vision 2025” her.


Danmarks rigeste mand, Anders Holch-Povlsen er via selskabet Heartland blevet medejer . Hvorfor er de kommet ind?
“Han kommer til at hjælpe os med at blive en bedre og mere struktureret virksomhed, uden at vi skal miste vores flade hierarki. Når jeg taler med ham, kan jeg mærke den kvalitet, der er I alt, hvad han foretager sig. Det kan alle lære af. Alle virksomheder ville blive løftet af, at få Heartland med i sit ejerskab. De penge, han har investeret i FC Midtjylland, skal bruges til de store byggeprojekter, som er i vores “Vision 2025. Det er altså ikke for at lukke et hul, som man tidligere har set i fodboldverdenen. Det er for at udvikle forretningen i og omkring FC Midtjylland. De skal hjælpe os til at kunne få flere indtægter fremadrettet.”

Helt kort! Hvad er den overordnede ambition for FC Midtjylland, på og udenfor banen?
“Den er klart defineret. Vi skal være en “top 50” klub i Europa. Vi skal have over 100 millioner kr/årligt i kommercielle indtægter og 10.000 på stadion hver gang.”

Som udgangspunkt er jeg rigtig positiv, specielt hvis det går dårligt. Så skal jeg skabe endnu mere energi og sult.

Claus Steinlein

Inspireret udenfor fodboldverden

Hvordan ser din hverdag ud?
“Jeg møder typisk ind i Ikast, hvor vores sportslige afdeling “bor”. Jeg plejer at aflevere min datter, og ellers træne om morgenen. Men derfra går mine dage med møder på møder, og så handler det om at inspirere og motivere hele organisationen. Som udgangspunkt er jeg rigtig positiv, specielt hvis det går dårligt. Så skal jeg skabe endnu mere energi og sult.”

Hvem bliver du inspireret af?
“Jeg bliver typisk inspireret udenfor fodboldverden. Jeg bruger Per Bank (Adm. Direktør for Salling Group) som sparringspartner. Han er uden tvivl en af Danmarks bedste administrerende direktører. Han har 50.000 ansatte og omsætter vel det samme om formiddagen som vi gør på et helt år. 🙂 Men at høre, hvordan han griber sine problematikker an, er lærerigt for mig. Jeg har også BS tæt på mig, som jeg sparer med, den tidligere borgmester Lars Krarup og en lang række andre virksomhedsledere fra området. Men jeg møder også mange spændende mennesker, også på strandbaren på Bornholm, hvor vi jo selv mødtes i sommer.

Hvordan ser dit medieforbrug ud?
“Jeg læser Børsen hver dag. Men her er vi tilbage til ledelse igen. Hvordan kan jeg udvikle mig som leder? Det er præcis som med, at jeg bruger Per Bank. Hvordan kan jeg blive en endnu bedre CEO. Derudover er det selvfølgelig alle sportsmedier.”

Braget i PARKEN

Hvordan ser I frem til kampen på søndag?
“Det er jo de dage, som man står op for. Det er så fedt. Det ligner der bliver fuldt hus i PARKEN. Det er også en blåstempling for os, at så mange københavnere vil ind og se, når FC Midtjylland kommer på besøg. Det er sjældent at PARKEN bliver fyldt så godt op i grundspillet. Det er super fedt at være en del af.”

Og Claus. Det her spørgsmål har vi fået med “hjemmefra”. Kan du love, at du ikke prøver hente Zanka til vinter eller næste sommer?
( Et højt grin og stort smil…) “Vi har allerede en masse gode forsvarsspillere. Men det er da sjovt, at han nu er at finde i vores søsterklub. Jeg tror nu, at Zanka er så meget FCK´er, at det aldrig ville ske. Det er vores Kristian Bak og Erik Sviatchenko, og jeg har stor respekt for Zanka.”

De største

FC Midtjylland har skrevet sig ind i de nyere historiebøger. Til slut bad vi Claus Steinlein om at sætte et par ord på tidligere personligheder, som har spillet en stor rolle i dansk fodbold.

Om Per Bjerregaard:
“Han opfandt jo og definerede professionel klubfodbold i Danmark. Han havde modet til at gøre en forskel. Dansk fodbold skylder ham jo alt. Janteloven gør lidt, at man glemmer i Danmark. Prøv at se hvordan Diego Maradonna bliver hyldet i Argentina, og når man tænker på, hvor meget lort han har lavet, så er der jo ingen af vores store ikoner, der har lavet noget lignende. Der burde stå en statue af ham.”

Om Flemming Østergaard:
“Don Ø tog det hele skridtet videre. Han var manden, der viste vejen i forhold til, at klubberne skulle være virksomheder. Han åbnede op for helt nye måder at tænke forretning på. Der var mange klubber rundt i Europa, der kiggede dem over skulderen. Han har skabt det fundament, som F.C København i dag lever på.”

Om Peter Brixtofte:
“Brixtofte skabte en masse ud af ingenting, og opfandt en fodboldklub, som jo slet ikke var en del af landkortet. Det var imponerende, og man kan se hans aftryk endnu i Farum.”

Om Lynge Jacobsen: 
“Han samlede Nordjylland omkring AAB. Det var meget imponerende med deres budget. Han står tilbage som en stor faderfigur, som bar Nordjylland på sine skuldre. Han fik nogle mesterskaber, men han var så meget mere.”

Creators