100 bjergtoppe på 10 dage !

I samarbejde med OOB Life, så vil Dontt.dk følge Aleksandar Sørensen-Markovic, når han fra 30 august begiver sig ud på cykelløbet Cent Cols Challenge, populært kaldet 100 bjergtoppe på 10 dage. Sådan lyder udfordringen: 2197 km, 49.520 højdemeter fordelt på 10 etaper.

Du vil (her på siden) hver dag få opdateringer fra Aleksandar. Nyeste indlæg er øverst!

Aleks:CCC

12/09 2015:

Hvorfor cykle over 100 bjergtoppe på 10 dage?

Cent Cols Challenge er slut. 2.234 kilometer og lige under 55.000 højdemeter blev det til på de 10 dage.
Det var virkelig hårdt. Noget hårdere, end jeg havde forventet, for selvom jeg vidste, at det ville blive nogle lange dage, så var det svært helt at vide, hvad jeg skulle forberede mig til. I mit sidste indlæg beskrev jeg en af de udfordringer, man møder, når man har været i gang i lang tid. Løbende skal man minde sig selv om, hvorfor man udfordrer sig selv.

Her er det vigtigt at kende svaret, for ellers giver man efter og slår op i banen – og yder ikke sit bedste.

Personligt er det mest utilfredsstillende for mig ikke at levere det bedste, jeg kan. Jeg har intet mod ikke at være den bedste, bare jeg ved, at jeg har gjort mit bedste.

Det var også min motivation på dagene i Cent Cols Challenge: At levere mit bedste hver eneste dag. Ikke alle dage var lige gode, men jeg var lige tilfreds alle aftener. Den fornemmelse gør mig glad – ikke kun i sport, men alle andre ting, jeg gør. Cent Cols Challenge var første sportslige stævne for mig i tre år. Jeg har de sidste tre år brugt megen tid på at forbedre andre egenskaber hos mig selv.

Da jeg stoppede med triatlon for fire år siden, oplevede jeg, at bare fordi man er god til at svømme, cykle og løbe, er det ikke ensbetydende med, at man kan finde ud af så meget andet. Jeg har brugt megen tid på min virksomhed, OOB life, og en række andre projekter.  Man kan sige, at jeg primært har haft fokus på at motionere min hjerne de senere år.

Jeg har naturligvis holdt mig i god fysisk form, for det gør mig glad og giver mig en god balance til at gøre andre ting, men et decideret sportsligt mål havde jeg ikke sat mig.

Lige netop derfor ville jeg udfordre mig selv.

I OOB life hjælper vi andre med at udfordre sig selv, og jeg har altid været tilhænger af, at man praktiserer, hvad man prædiker. Derfor var det tid til at stille mig selv et sportsligt mål.

For mig er det gode i sportslige mål, at tingene bliver meget enkle.  Min erfaring er, at i det “virkelige” liv er det langt mere kompleks og vanskeligt at opleve sejre. Sportens verden er mere simpel, og simple ting tiltaler mig, for det gør det lettere for mig at se mine styrker og svagheder. Sådanne udfordringer giver mig en indsigt, som jeg kan bruge andre steder, og som jeg har svært ved at finde i andre ting, jeg gør.

Før stævnet var jeg rigtig nysgerrig på, om jeg stadig havde evnen til at presse mig selv, når jeg var træt og ikke som sådan havde en bedre grund til at fortsætte end min egen forpligtelse over for mig selv. At være tro mod sine mål og sine drømme er naturligvis vigtigt, men er du virkelig villig til at presse dig, når det er nødvendigt? Det var spørgsmålet, jeg gerne ville finde svaret på, og derfor tog jeg til Cent Cols Challenge.

Jeg er glad og stolt over min præstation dernede, men mest af alt er jeg glad for, at jeg ved, at jeg stadig er villig til at gå nogle ekstra runder mod mig selv i jagten på mine mål og drømme.

Jeg håber, at du har fundet inspiration i min personlige udfordring til løbet, og at du vil følge mig mod kommende mål – som ikke blot ligger i sportens verden.

07/09 2015:

Hvorfor gør jeg det her?

Etape 8 begynder om 1 time.

Mandage kan være tunge, men udsigten til endnu 200 km og over 5000 højdemeter synes uoverskuelig.

Når trætheden begynder at sætte ind, så begynder der en masse “mind games”.

Tanker om at stoppe eller tage det roligt, ligger i mit baghoved. Jo mere træt jeg bliver, jo oftere stiller jeg mig spørgsmålet: Hvorfor gør jeg det her?

Jeg har en hel klar grund til at køre Cent Cols Challenge. Jeg vil give dig den i et senere indlæg.
Pointen med dagens update er, at er man presset vil samme spørgsmål altid kommer:

Hvorfor gør du hvad du gør? Jeg kender naturligvis ikke svaret, men jeg ved, at kender du ikke svaret, så fortsætter du ikke. Go mandag 🙂

centcolsSkærmbillede 2015-09-08 kl. 01.51.51

04/09 2015:

Hvile
Jeg har kørt 5 etaper ud af de 10, som jeg skal igennem for at have samlet 100 “Cols”.
De første 5 dage har været meget hårde, og derfor var dagens hviledag kærkommen. Netop hvile er en af de vigtigste ting når man træner.

Ofte er store fysiske præstationer forbunden med stenhård træning, men faktisk er hvile en lige så vigtig komponent, hvis man træner. Når man træner, så arbejder man ud fra en mekanisme der hedder:
Stress + hvile = tilpasning.
Det betyder ganske enkelt, at indlægger man hvilke efter at have belastet sig selv, så tilpasser kroppen sig i form af at være stærkere, mere udholden osv.

Det gælder også når du ikke har lycratøj på
Mekanismen har været meget brugbar for mig i mit liv udenfor træning, for på samme måde som i træningen, så oplever jeg ofte træthed efter arbejdspres eller andre former for stress.
Det kan være svært at give sig selv lov til at koble helt af, men når jeg tænker på at hvile og afslapning spiller en lige så vigtig rolle, som det hårde arbejde, så er det lettere for mig at ligge på sofaen, slukke for telefonen, eller hvad der nu skal til for at koble af.

Lørdag går det igen løs for mig, men jeg håber du kan slappe af i weekenden og lade din batterier op.

Hvis du har overskud til det, så send gerne nogle gode vibes 🙂
Kh A
(Tryk på billedet, for større format)
Skærmbillede 2015-09-05 kl. 09.26.46 Skærmbillede 2015-09-05 kl. 09.26.55 Centcols centcols

02/09 2015 ( Skrevet efter 4. etape) 

Kampen mod mig selv

En af de bedste ting jeg har lært ved at dyrke sport er, at jeg er en enorm fighter. Den vished har jeg kunnet bruge andre steder, men som jeg bliver ældre, og jeg er ikke 25 længere, så bliver jeg bange for, om jeg begynder at miste krigeren i mig selv.

Jeg har altid elsket at gøre ting, hvor jeg selv har tænkt; “Ok, det var godt kæmpet”.
Det er et mål at blive mæt og tilfreds, og derfor kan jeg godt lide at teste mig selv.
Har jeg stadig viljen til at presse mig til derud, hvor jeg finder nye grænser?
På 4. etape var der dækket op til en af turens hårdeste etaper. Masser af legendariske stigninger og en brutal distance og profil på 196 km og 5600 højdemeter.
Jeg havde det super fra morgenstunden.
Efter 5 km tænkte jeg, at det ville være den perfekte dag til at teste, om jeg stadig var villig til at presse mig selv derud, hvor det godt kan ende sådan, at man bare gerne vil hurtigt hjem!

Jeg forlod de andre og kørte ind i de lavthængende skyer ind i min egen verden, hvor kampen kun stod mod mig selv. Jeg var rigtig godt kørende, og følte mig meget motiveret.

193 km soloridt er immervæk også noget af en mundfuld, men jeg følte mig tilpas og klar.
Jeg tænkte meget over evnen til at presse sig selv, og hvornår det egentlig er vigtigt at kunne det.

Jeg kom i tanke om Jon Blais’ digt:

It doesn’t interest me what you do for a living.
I want to know what you ache for.
It doesn’t interest me how old you are.
I want to know if you will risk looking like a fool for love
for you dreams, for the adventure of being alive.
I want to know if you can live with failure, yours and mine and still shout at the
edges of a lake, river or mountain.
Yes I am a warrior poet.
It doesn’t interest me where you live or how much money you have.
I want to know if you can get up after a night of grief and despair
weary and bruised to the bone and doing needs for someone you love.
I want to know if you can be alone with yourself and truly enjoy the company you keep at the empty moments of your life
and still remember me, your friend, the BlazeMan. The ALS warrior poet.
– Jon Blais

Jeg håber, at du finder samme inspiration i digtet, som jeg gør.
Sov godt, Kh A.

02/09 2015
Aleksandar har tømt sin mobiletelefon for billeder fra etapen i går. Humøret er højt, og det er der også brug for. I dag venter 196 km med 5600 højdemeter…..
a8 a7 a6 a5 a4 a3 3.aleks
01/09 2015:

The grind – daglige rutiner

Jeg har blot kørt 2 af 10 dage i Cent Cols Challenge, men allerede nu har jeg fundet en daglig rutine, ikke af lyst, men af nødvendighed.
Uden en fast rutine vil de daglige rutiner ikke være mulige.

Daglig rutine:
6:00: Stå op
7:30: Afgang
11:00: Frokost stod. Omkring 1/3 igennem etapen.
13:30: Frokost
16:00: Sidste stop.
17:00: Ankomst til nyt hotel. Dette varierer meget, da etaperne er forskellige.
20:00: Middag
22:00: I seng.

I min dagligdag bruger jeg kun faste rutiner, når jeg har meget travlt. Min normale hverdag er omskiftelig og jeg bliver let stresset hvis jeg er efter mine rutiner. #udfordring

The race is long 

På 2. etape kørte jeg forkert, og kunne mærke jeg blev frustreret over at hele dagsplanen blev rykket, og dermed være efter nogle af de andre deltagere.
På 2. sidste stigning blev jeg mindet om en vigtig lektie.
Her indhentede min følgesvend for dagen og jeg de andre, og kom faktisk lidt foran dagens tidsplan – hvilket i øvrigt på ingen måde stresser mig 😉
I udholdenhedssport lærer man hurtigt, at løbet er langt og et lille set back betyder oftest intet, hvis man husker på at meget kan ske i et langt løb.
Den lektie har jeg ofte haft stor glæde af i mit arbejdsliv.

The race is long, so keep fighting!
Skærmbillede 2015-09-01 kl. 07.50.17
31/08 2015:
Flot artikel i Outdoor Training Mag “Dansker deltager i et af verdens hårdeste cykelløb – fordi det er smukt”
aleks_instagram

30/08 2015 – Skrevet efter 1. ETAPE:

Hvorfor jeg elsker at cykle

Jeg har netop cyklet 1 etape af 10 til Cent Cols Challenge. Stævnet er en kæmpemæssig fysisk udfordring, men det giver næsten sig selv, at det ikke er trætheden den store fysiske anstrengelse vil efterlade, som jeg søger.

Jeg elsker at cykle af flere årsager, og kunne jeg gøre det uden at blive træt, så ville det faktisk være helt fint med mig!
Jeg holder af det kammerateri, som jeg får på cyklen.
Jeg holder af de fantastiske naturoplevelser cyklingen giver mig.

Mest holder jeg af det cyklingen gør ved mine tanker. Oplevelserne på cyklen giver så mange oplevelser, at indtrykkene efterlader mig mentalt mæt og tilfreds. Jeg bliver rolig og afslappet, når jeg cykler.
For mig er det det bedste, og det jeg holder mest af ved at cykle, for det kan jeg bruge andre steder i mit liv.
Jeg er sikkker på man kan opnå det på mange andre måder, men for mig er det cyklingen der giver mig den oplevelse. På dagens tur blev jeg mindet om netop det.

På sidste stigning udspillede sig et drømmeløb
Dagens etape bestod af 191 km, 4100 højdemeter fordelt på fem større stigninger. På stigning 2 følte jeg mig godt kørende, og besluttede at sige tak for i dag, til gruppen jeg havde kørt med indtil da, og tog på et soloridt. Jeg var godt kørende, og distancerede de andre med lethed. På nedkørslerne følte jeg mig i balance, og de kommende dages udfordringer gjorde mig ikke nervøs.
Jeg var kørende. Jeg begyndte at tænke tanker, som jeg kun får, når jeg cykler i bjerge. Mine tanker var overalt. Jeg tænkte meget på Rambo Filmene, men også på mere brugbare ting.

På sidste stigning kan jeg høre to ryttere komme tættere på mig. Jeg tænker det var nogle af de andre deltagere. Jeg følte mig stadig stærk, så besluttede mig for ikke at kigge tilbage, men at holde mit tråd og gøre klar til at øge intensiteten. De skulle ikke have lov at hente mig så tæt på dagens finale.
Vi fortsætter 500 meter mere, og jeg kan høre de indhenter mig. Den ene kører op på siden af mig, kigger på mig og gav et anderkende blik og sagde: “Vous êtes très courageuses”.

Mine øjne var nær rullet ud på af hovedet, da jeg så hvem der gav den meget høflige anerkendelse. Det var ikke en af de andre deltagere, men selveste Fausto Coppi, mestrenes mester, som er de lange udbruds mester. Klods på hans hjul sad ærkerivalen, Gino Bartali.Red:(Fausto Coppi og Bartali var i 1940’erne og 1950’erne cykelsportens største stjerner, og har legendestatus i cykelsporten).
faustocoppiMed et var mit soloridt blevet en del af noget større. Jeg skulle nu spille 3. violin i et opgør mellem de to legender. Coppi var naturligvis bedste kørende, men jeg kunne holde hans hjul.
Med 3. km til stigningens top kigger Coppi og siger til mig: “Jeg angriber nu, hvis du vil med, så er du velkommen”. En fuldstændig uhørt udtalelse fra manden, der havde det bedst, når han var alene i front.

Bartali stod ikke en chance, da den afgørende accelration kom, og vi ankom blot to mand til hotellet.
“Godt kørt, hvis du har gode ben i morgen, så kører vi igen. Mød os i bjergene” var sidste bemærkning jeg fik, før Coppi forsvandt, og jeg i fik et glas hjemmelavet sangria af værten på dagens hotel.

De tossede tanker er ikke så tosset

Du kan tænke, at det er nogle tossede tanker, men faktisk er de slet ikke så tosset. Jeg får kun sådanne tanker, når jeg er virkelig afslappet, og jeg får dem oftest, når jeg er på min cykel eller er fysisk aktiv på en anden måde. At mine tanker stadig kan lege med mig på den måde, er det jeg holder mest af ved at cykle, og det er oftest i bjergene, at mine tanker for frit spil.

“Lev – mere end din nabo!” (Skrevet før 1 etape d. 30. august) 

Det var, hvad jeg tænkte, da jeg i foråret besluttede mig for at deltage i Cent Cols Challenge!
Cent Cols betyder 100 stigninger, og udfordringen, jeg satte mig selv, er et 10-dages cykelløb i Pyrenæerne.
Mere præcist er udfordringen at cykle 2.197 km med 49.520 højdemeter fordelt på 10 etaper.
Den primære årsag til, at jeg trykkede på “tilmeld”-knappen, var ganske enkel. For nogle år siden så jeg en video fra løbet og tænkte, at det må være det smukkeste løb, jeg kan forestille mig, og det må være en oplevelse, der er vanskelig at få andre steder. Oplevelsen, er venter mig, bliver endnu større af, at der kun må være 20 deltagere, som får en unik mulighed for at opleve den smukkeste natur, man efter min mening kan opleve på en cykel.

Jeg burde slet ikke deltage

Jeg stoppede for nogle år siden som professionel sportsmand og har siden været dedikeret til mit arbejdsliv i mit firma, OOB life, hvor vi blandt andet hjælper andre med at få oplevelser gennem sport og motion.

Cent Cols Challenge strækker sig som nævnt over 10 dage, hvilket egentlig betyder, at jeg skal hive to uger ud af min kalender.

Jeg kunne, og kan stadig, finde ufattelig mange grunde til, hvorfor turen til Pyrenæerne vil være et praktisk selvmål af format, men så kom jeg i tanke om udtrykket, som jeg har brugt som vejledning for mig selv, når det kommer til at beslutte om, jeg skal gøre noget eller ej.

“Lev – mere end din nabo”

“Lev – mere end din nabo” er en mental reminder til mig selv, som jeg har brugt, når jeg har skulle besluttet, om jeg skulle være praktisk eller gøre, hvad mine impulser foreslog.

Da jeg afsluttede gymnasiet, havde jeg planlagt at begynde på et studie i København, men jeg fik den idé, at det kunne være sjovere at tage til Carabien og Mellemamerika. Dengang kom udtrykket til mig, og jeg tog afsted.

Det var, ligesom alle de andre gange, jeg har fulgt mine impulser, det bedste, jeg kunne gøre.
Jeg ved ikke præcis, hvad det er, men hver eneste gang, jeg har gjort noget, hvor jeg har afveget fra mit daglige adfærdsmønster, har jeg fået nye muligheder, som jeg har haft fantastisk glæde af.
Det er jo dybest set meget banalt. De fleste af os føler os helt sikkert mest trygge i daglige rutiner og rytmer, men vi holder samtidig meget af forandring og udvikling – bare vi kan forblive i vores vante rammer.

Det er et paradoks, for vi ved også, at hvis man ikke gør noget nyt, så sker der intet nyt.
Personligt synes jeg, at det er let at falde i den fælde, som paradokset sætter op, men jeg prøver at udfordre mig selv.

Jeg deltager i Cent Cols Challenge fordi jeg ved det bliver et smukt løb, og fordi det egentlig var vildt upraktisk og besværligt.
Jeg vil i de kommende dage fortælle jer mere om oplevelserne fra Pyrenæerne, og håber du vil blive inspireret til at leve mere end din egen nabo!

//Aleksandar Sørensen-Markovic
Founder OOB Life / OOB Cycling

Du kan følge hele Aleksandars tur her på dontt.dk
Hvis du tilmelder dig nyhedsbrevet HER, så får du nyhederne direkte i din indbakke.

Du kan læse mere om Cent Cols Challenge her