I den allerøstligste ende af Danmark, langt ude i Østersøen finder du på kun 588,36 km² noget af den flotteste natur i Danmark. Øen hedder Bornholm, og er et af de mest populære feriedestinationer i landet.
For tredje år i træk, så udkommer Dontt.dks egen bornholmerguide. Vi gør det som altid på vores egen måde.

Ambitionen er at definere et nyt bornholmsk overblik. Et overblik, der fortæller om “Det nye Bornholm”, som har rejst sig efter “fiskerinedturen”, som i mange år var en skygge over øen.

VI ELSKER BORNHOLM!

VELKOMMEN TIL BORNHOLMERGUIDEN

BORNHOLM kalder. Fra landets bedste røgerier, den skønneste natur, lækre badestrande til store oplevelser for hele familien. 

Din bornholmerguide er klar. Skriv til os, hvis du vil noget. Vi elsker post! studio@dontt.dk

DET SKAL DU BESØGE:

1. BRÆNDESKOVSHAVEN
Den kendte forlystelsespark vest for Svaneke skal alle børnefamilier naturligvis besøge. Hvis du rammer en af de varme dage, så husk badetøj. Deres badeland er fantastisk. Det er i øvrigt Danmarks ældste legeland. ( Indviet  i 1933 ) 

2. BESØGSCENTRET v. HAMMERSHUS
I marts 2018 åbnede Hammershus Besøgscenter. Det ligger med den flotteste panoramaudsigt ud til Hammershus, som du selvfølgelig skal besøge. Fra den flotte udsigt er der en butik med bornholmske varer og en lækker grillbar.

3. RØGERI
De første røgerier kom til i 1866, og har altid været et af de største kendetegn ved øen. Det bedste røgeri er i Gudhjem, men de andre byer holder også et godt niveau. Meen, hvor vil du helst spise en “Sol over Gudhjem” ? 

4. HOTEL NORDLANDET
Enkelt, nordisk og gennemført lækkert. Vi elsker roen, atmosfæren og omgivelserne. Det ligger på Nordbornholm ud til vandet. Til gengæld er deres restaurant overvurderet. De lever lidt af navnet (Kadeau), så drop det.

DET SKAL DU OPLEVE:

1. DØNDALEN
Danmarks højeste vandfald. Døndalen er smuk på alle årstider. Den ligger ved Gudhjem, så kombiner det evt. med den dag du skal spille på Europas største minigolfbane, som ligger 2 km derfra.

2. EKKODALEN
Den smukke sprækkedal ligger i den flotteste skov. Det er et fredet område, som er over 200 år gammelt. Besøg stedet på vej til noget andet. Det er smukt, men hurtigt overstået. 

3. HELLIGDOMSKLIPPERNE
Helligdomsklipperne skal selvfølgelig tjekkes ud. Klipperne består af en række forrevne kystklipper. Helligdomsklippen har sit navn, fordi der ved foden var en hellig kilde, Rø Kjijla, som folk tidligere valfartede til.Bornholms Kunstmuseum  ligger lige ved siden af, hvor du kan nyde de flotte samlinger af malerier, skulpturer og kunsthåndværk med relation til Bornholm
Området er fredet.

4. HOP PÅ CYKLEN
Hvis Bornholm skal opleves rigtigt, så skal det gøres på cykel. Bornholm har fantastiske 230 km skiltede cykelstier på kryds og tværs, som gør det til et af nordeuropas største sammenhængende cykelsti-netværk.

FACTS OM BORNHOLM:

1. Bornholm er placeret i den sydlige del af Østersøen.

2. Øen har en kyststrækning på 158 km.

3. Der bor ca. 40.000 mennesker på Bornholm.

4. Der forventes ml. 600.000 & 700.000 turister i år.

5. Turisme på øen omsatte for over 1.9 mia i 2018.

RESTAURANTER & SHOPS DU SKAL BESØGE:

1. LAKRIDS
En af de mest interessante iværksætterhistorier i Danmark startede på Bornholm. Johan Bülows første butik står stadig i Svaneke og er et besøg hver. Den ligger tæt på havnen, som er hyggelig til en is.

2. SØRENS VÆRTSHUS
Live-musik, hygge og tæt på Bornholms bedste badestrand i Snogebæk. Det har længe været stedet, hvor turister og lokale har en fest fra dag til nat.

3. RESTAURANTEN PÅ MELSTED BADEHOTEL
Melsted Badehotel er en magisk perle på Bornholm. Helt tæt på vandkanten kan du nyde det lækreste mad. Vores favorit er den rørte tatar, men deres rødspætte er vist mere kendt. Du kan både spise frokost og aftensmad der. ( Pssst. Et ophold på hotellet kan også anbefales. 🙂

4. RESTAURANT EKKODALSHUSET
Når du har besøgt Ekkodalen, så smut forbi Ekkodalshuset, som særligt er kendt for deres tarteletter. Det hele foregår i et charmerende træhus, som ligger midt i skoven.

"Bornholm Bornholm Bornholm. Du, min dejlige ferieø"

Ib Mossin, sunget i 1951

GUDHJEM | Den smukkeste perle

På Nordbornholm ligger Gudhjem, Danmarks eneste bjergby. Det specielle lys som det giver har altid tiltrukket Europas bedste malere, blandt andet de danske “Skagensmalere”. Det største bjerg, som turister kan gå op af er “Bokul”. Her kan du opleve den bedste udsigt ud over Østersøen.

Gudhjem byder på mange oplevelser både for store og små. Der er nok af gode spisesteder, hoteller og butikker omkring havnen at vælge imellem.

Det er også i Gudhjem, at du finder ældste igangværende røgeri. Den smukke gule bygning ligger helt ned til havet. Der spilles livemusik hver aften fra kl. 19-23 helt til 2 august.

Kort sagt; Vores favorit!
Til daglig bor der under 750 indbyggere i Gudhjem 🙂 

BØGER OM BORNHOLM | FÅ DEM GRATIS MED DONTT & MOFIBO

På Mofibo finder du en række inspirationsbøger omkring Bornholm. Dontt.dk tilbyder, at du kan læse dem gratis hele sommeren.

FÅ DET GRATIS HER I 2 MÅNEDER. 

( Psssstt… Du får også adgang til alle andre bøger på Mofibo. Så er læsestoffet sikret hele sommeren ! ) 

DEBAT | BORNHOLM SKAL BRUGES 365 DAGE OM ÅRET

Læs mere her. 

HER KØBER DU BILLET:

FLY, søg her!

FÆRGE, søg her!

Ordbogen | Kender du disse bornholmske ord?

1. Horra – dreng

2. Pibel – pige

3. Bella – børn

4. Førder – Folk der besøger øen eller er tilflyttere

5. Klæva – En klodsmajor

"ER DU FRA TJØVENHAMN?"

Hørt på havnen

KRØLLE BØLLE | 

Bornholm har deres helt egen nationaltrold. Han hedder Krølle Bølle, og er en lille charmerende sød trold. Han laver sjov, men er aldrig ond. Krølle Bølle er skabt af Ludvig Mahler, som lavede en tegneserie til sin søn under 2. verdenskrig. Resten er historie, og overalt på Bornholm kan du nu købe alverdens merchandise med Krølle Bølle.

FAMILIEN:
Krølle-Bølle bor på Nordbornholm ( I skoven ved Hammershus )sammen med sin familie.
Han bor med sin far, Bobbarækus. Hans mor hedder Bobbasina og hans søster Krølle Borra.